EMÄKSISYYS JA SAIRAUDET

Viimeaikainen ihmisen terveyttä, sairastumista ja sairauksia koskeva tieteellinen tutkimus osoittaa yhä suurempaa näyttöä siitä, että ”hapan” elämäntyyli on erittäin vahingollista terveydelle ja että ”emäksinen” elämäntyyli voi parantaa terveyttä, energisyyttä, elinvoimaisuutta ja tukea immuunijärjestelmää, lisätä nuorekkuutta ja suojaa sairauksilta.

British Journal of Nutrition –lehdessä (2009) julkaistussa, Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan: Ruokavalion aiheuttama ”asidoosi” sairauksien syynä on ollut kiinnostuksen kohteena yli sadan vuoden ajan. Artikkeli tarkastelee kasvavaa ymmärrystämme pH:n fysiologiasta ajan kulussa mitä ”asidoosilla” tarkoitetaan, mikä sitä aiheuttaa, kuinka se tunnistetaan, sen lyhytaikaiset vaikutukset sekä ennalta ehkäisevien toimenpiteiden pitkäaikainen, kliininen merkitys ja kuinka tutkimus puoltaa pH:n tasapainottamista. Käytettävissä olevat tutkimustulokset tukevat voimakkaasti sitä käsitystä, että ruokavalion aiheuttama asidoosi on todellinen ja yleinen tila, vakavasti otettava ja että sillä on merkittävä, kliininen, pitkäaikainen patofysiologinen vaikutus, joka tulisi tunnistaa ja mahdollisuuksien mukaan tasapainottaa ruokavaliolla.

Tutkijat Pizzorno, Frassetto ja Katzinger (2009) ovat osoittaneet, että asidoosi (veren lisääntynyt happamuus) on todellinen uhka terveydellemme. Tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että asidoosin vaikutukset voivat suoraan myötävaikuttaa erilaisten syöpäsairauksien, niveltulehduksen, osteoporoosin, sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, masennuksen, Crohnin taudin sekä munuaissairauden syntyyn – Huom! Viisi yleisintä kuolinsyytä länsimaissa.

Emäksinen ruokavalio ja syöpä

Robey, Baggett, Kirkpatrick et al (2009) julkaisivat Amerikan syöpätutkimusyhdistyksen lehdessä (American Association for Cancer Research Journal) tutkimuksen, joka osoitti, että emäksiset mineraalit (tässä tapauksessa natriumbikarbonaatti NaHCO3) kohottivat syöpäkasvainsolujen ulkopuolisen kudoksen pH-arvoa estäen etäispesäkkeiden muodostumisen. Heidän tutkimuksensa osoitti, että kasvainten pH on aina hapan ja että kohottamalla pH:ta erittäin emäksisillä mineraaleilla syövän kasvu (ja imusolmukkeiden aktivoiminen) voidaan estää.

Lähde: Cancer Research 69, 2260, 2009.

Myös Cancer Research Journal -–lehdessä vuonna 2006 julkaistussa artikkelissa, Gatenby, Gawlinski et al havaitsivat, että krooninen altistus happamalle mikroympäristölle ja sen aiheuttama toksisuus aiheuttaa solujen ulkopuolisen kudoksen rappeutumista. He esittävät, että glukoosiepätasapaino (hapan elämäntyyli) johtaa kroonisesti happamaan mikroympäristöön (kasvainsolua ympäröivät normaalit solut ja molekyylit), joka tarjoaa täydellisen kasvualustan syövälle. Syöpä siis kukoistaa happamassa ympäristössä.

Lähde: Cancer Research 66, 5216-5223, 2006.

Asidoosi ja osteoporoosi

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä (Vol 94, No 1 96-102, 2009) julkaistu tutkimus tarjoaa lisää tukea näkemykselle, jonka mukaan nauttimalla emäksisiä mineraaleja ja lisäämällä niitä ruokavalioon on olennaisen tärkeää hyvän terveyden kannalta. Tutkimuksen tarkoitus oli ymmärtää emäksisten mineraalien (kaliumbikarbonaatti, natriumbikarbonaatti ja kaliumkloridi) vaikutus luuston terveyteen – etenkin näiden emäksisten mineraalien kykyä hidastaa luun resorptionopeutta ja kalsiumin eritystä.

Tutkimukseen osallistujilla, jotka nauttivat bikarbonaattilisäravinteita, havaittiin merkittävästi pienempää N-telopeptidi- ja kalsiumin erittymistä virtsaan kontrolliryhmään verrattuna.

Lähde: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (Vol 94, No 1 96-102, 2009)

Sydän- ja verisuonitaudit ja emäksinen ruokavalio

Journal of Orthomolecular Medicine-lehdessä Joseph Campbell luo kattavan katsauksen mineraaleja ja sairauksia käsittelevään tieteelliseen kirjallisuuteen korostaen sitä, että emäksiset mineraalit, magnesium ja kalsium ovat ratkaisevassa asemassa sydän- ja verisuonitautien ennalta ehkäisyssä. Hän tuo myös esiin sen, että ”happoja muodostavien ruoka-aineiden erittäin runsas nauttiminen aiheuttaa metaboolisen asidoosin. Tällöin paratyroidihormoni kiihdyttää kalsiumin poistumista luista ja hampaista (osteolyysi), liiallisen happamuuden puskuroimiseksi tai neutraloimiseksi. Vuosien kuluttua tuo kalsiumhävikki johtaa luuston rakenteen muuntumiseen, luiden heikkouteen ja lopulta sen rappeutumiseen. Emäksiset mineraalit ovat siis ratkaisevassa asemassa sydän- ja verisuonitautien ennalta ehkäisyssä.

Lähde: Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 10, No. 3 & 4, 1995

Niveltulehdus ja emäksisyys

Emäksisten mineraalien nauttiminen lisäravinteena vähentää kipua reumaattisesta niveltulehduksesta kärsivillä potilailla. Tämä saksalaisten tekemä tutkimus tarjosi selkeää ja kiistatonta näyttöä siitä, että emäksisen mineraalilisän (30 g päivittäin) käyttäminen vähensi kipua ja paransi kohtalaisen voimakkaasta reumaattisesta niveltulehduksesta kärsivien potilaiden liikkuvuutta 12 viikon jakson aikana.

Lähde: The Open Nutrition Journal, 2008, 2, 100-105

Lähteet

Campbell, J. D. (1995). Minerals and Disease; Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 10, No. 3 & 4, 1995.

Cseuz R. M., Barna I., Bender T. ja Vormann, J. (2008). Alkaline Mineral Supplementation Decreases Pain in Rheumatoid Arthritis Patients; The Open Nutrition Journal, 2008, 2, 100-105.

Dawson-Hughes, B., Harris, S. S. ja Ceglia, L. (2008). Lean Tissue: Alkaline Diets Favor Lean Tissue Mass in Older Adults; American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 87, No. 3, 662-665, March 2008.

Dawson-Hughes B., Harris S. S., Palermo N. J., Castaneda-Sceppa C., Rasmussen H. M. ja Dallal G. E. (2009). Treatment with Potassium Bicarbonate Lowers Calcium Excretion and Bone Resorption in Older Men and Women; The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 94, No. 1 96-102.

Gatenby R. A., Gawlinski E. T., Gmitro A. F., Kaylor B. ja Gillies R. J. (2006). Acid-Mediated Tumor Invasion: a Multidisciplinary Study; Cancer Research 66, 5216-5223, May 15, 2006.

Kraut, J. ja Kurtz I. (2005). Metabolic Acidosis of CKD: Diagnosis, Clinical Characteristics and Treatment; American Journal of Kidney Diseases, Volume 45, Issue 6, Pages 978-993.

Pizzorno J., Frassetto L. A. ja Katzinger J. (2009). Diet-induced Acidosis: Is it Real and Clinically Relevant? British Journal of Nutrition Cambridge University Press 2009.

Silva A. S., Yunes J. A., Gillies R. J. ja Gatenby R. A. (2009). The Potential Role of Systemic Buffers in Reducing Intratumoral Extracellular pH and Acid-Mediated Invasion; Cancer Research 69, 2677, March 15, 2009.

Victorino, R. MM., Lucas, M. B. ja de Moura, M. C. (1986). Severe Osteomalacia Associated with Renal Tubular Acidosis in Crohn’s Disease; Digestive Diseases & Sciences, Vol 31, No 3, March 1986.

Wiley, R. A. (1987) The Effect of Acid/Alkaline Nutrition on Psychophysiological Function; Int J Biosocial Res. Vol.(2); 182-202, 1987.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *