KEHON KUUNTELU

MarkoKehonkuuntelu

Määritelmä

Kehon kuuntelu on tietoista huomion suuntaamista kehon sisäisiin tuntemuksiin. Se perustuu pääasiassa kehon sisäisten aistien, kuten liike- ja asentoaistien toimintaan. Kehon sisäisiin tuntemuksiin ei kuulu kehon ulkoisten aistien, kuten näön, kuulon ja hajuaistin tuottama tieto, vaikka näitä aisteja voidaankin hyödyntää kehon kuuntelussa.

Alan kirjallisuudessa kehon kuuntelusta käytetään nimitystä kehotietoisuus (englanniksi body awareness). Kehotietoisuus on kuitenkin kehon kuuntelua laajempi käsite ja se sisältää myös ilman huomion suuntaamista tapahtuvan kehon tietoisen aistimisen, joka tuntuu esimerkiksi spontaanina reagointina kehon viesteihin. Tällaisissa tapauksissa keho on tietoinen, vaikka siihen ei huomiota aktiivisesti suunnatakaan. Säännöllisellä kehon kuuntelun harjoittelulla myös kehotietoisuus syvenee ja ihminen alkaa reagoida riittävän ajoissa kehon viesteihin. Tällöin epätasapainotilat voidaan korjata mahdollisimman nopeasti.

Harjoitus

Kehon kuuntelun voi oppia ja tehdä monin eri harjoituksin. Seuraavassa on esitetty kivun kuunteluun erikoistunut harjoitus:

1. Sulje silmät
2. Suuntaa huomio kehoosi
3. Etsi kehostasi huomiota suuntaamalla kehon kipein kohta
4. Vapauta tunnistamasi kipukohta
5. Siirry seuraavaan kipukohtaan jne.
6. Päätä harjoitus

Kivun kuuntelun harjoituksessa tunnistat kehossasi olevan kipeimmän kohdan ja annat samalla alitajunnallisesti ja immunologisesti ohjauksen parantaa kyseistä tunnistamaasi kipukohtaa. Usein harjoituksen aikana yksi kohta nousee ylitse muiden ja se on ensisijainen parantamisen kohteesi.

Koettu kehon tunne

Alla on esitetty tarkemmin miten koettu kehon tunne eli päällimmäiseksi jäävä havainto kehosta muodostuu.KoettuKehonTunne

Tietoisesti tehdyssä kehon kuuntelun harjoituksessa kyky kuulla omaa kehoa paranee ja voimistuu. Harjoittelun myötä myös kyky tulkita kehon viestejä paranee ja näin opit toimimaan oikein juuri oman kehosi mukaan. Tästä on suurta hyötyä niin kehon parantamisessa kuin esimerkiksi omalle keholle sopivan liikuntamuodon, -määrän, työrytmin ja ruokavalion löytämisessä. Myös kehon tarvitsema lepo on opittavissa kuulemaan ja näin voit edetä kohti tasapainoa ja terveempää kehoa.

Kehokartta

Kehokartta

Yllä on esitetty kehokartta, jota voit käyttää myös kehon kuuntelun harjoituksen yhteydessä merkkaamalla havaitsemasi kipukohdat karttaan numerojärjestyksessä. Säännöllisesti kehokarttaa käyttämällä näet missä kohdin kipupisteesi toistuvasti sijaitsevat.

Videot

Antti Autio: Kehon kuuntelu urheiluvalmennuksessa
Samuli Perälä: Kehon kuuntelu arjessa
Teemu Syrjälä ja Marko Vapa: Kehon kuuntelun haastattelu

Lähteet

Vapa, M. (2010). Kehon kuuntelun merkitys urheiluvalmennuksessa. Pro gradu-työ. Liikuntabiologian laitos. Jyväskylän yliopisto.

Vapa, M., Peltoniemi, P. ja Perälä, S. (2011). Kehon kuuntelun opas. 2. painos. Kurikka: Valmiixi, e-Coach & Lootus-kirja Oy.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *