KYLMÄPURISTETUT KASVIÖLJYT

Kylmäpuristetut öljyt ovat rasvoja, jotka valmistetaan mekaanisella puristuksella ilman kuumentamista. Kylmäpuristetut öljyt voivat olla kasvi- tai eläinperäisiä (yleensä kalasta). Kylmäpuristettujen öljyjen keskeisinä terveysvaikutuksina ovat luonnollisten rasvahappojen saanti sekä rasvaliukoisten jätteiden poisto kehosta. Lisäksi kylmäpuristetuilla öljyillä voidaan hoitaa maksaa kehon puhdistuselimenä.

Omegajakaumat

Kylmäpuristetut öljyt koostuvat omega-rasvahapoista, joita on monia eri laatuja. Tavallisimmin ruokavaliosta saadaan eniten omega 6 ja omega 9 -rasvoja. Tämän vuoksi ravintoon kannattaakin useimmiten lisätä omega 3 -rasvoja sisältäviä lähteitä. Allaolevasta kuvasta näet tarkemmin kasviperäisten öljyjen koostumuksen.

Öljyt

Sekä kasvi- että kalapohjaiset öljyt ovat käyttökelpoisia, mutta yleensä kalapohjaisissa öljyissä ei voida taata öljyn laatua. Tämä johtuu erilaisesta valmistusprosessista, koska kala useimmiten pyydystetään mereltä ja täten öljyksi käsitellessä kala voi olla jo pitkään kuollut. Kasvipohjaisissa valmistusprosesseissa öljy saadaan ilmatiiviiseen pakkaukseen muutamissa tunneissa ja sen vuoksi suosittelemmekin ensisijaisesti käyttämään kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Toki myös tuoreet kalat ja niistä tehdyt öljyt sopivat myös hyvin monipuolisten rasvahappojen lähteiksi.

Tummassa läpinäkymättömässä lasipullossa

Kun ostat kylmäpuristettuja öljyjä niin varmista, että ne ovat tummassa, lähes läpinäkymättömässä pakkauksessa. Myös lasiin pakattu on aina muoviin pakattua parempi vaihtoehto. Läpinäkyvässä pakkauksessa öljyn laatu heikkenee sitä mukaa, kun auringonvalo siihen heijastuu. Tämän vuoksi käytä tummia, läpinäkymättömiä pulloja.

Öljyjä kannattaa vaihdella ja/tai miksata yhteen, jotta saat mahdollisimman monipuolisen rasvakoostumuksen. Keho tarvitsee rasvoja paljon ja keholla on myös mekanismit poistaa ylimääräistä rasvaa elimistöstä ulosteiden, hien ja muiden eritteiden kautta, jos sitä tulee liikaa. Rasvamolekyylit ovat myös kehon jätevarastoja eli kehon ylimääräinen happopitoisuus voidaan puskuroida rasvamolekyyleihin suojaan tärkeimmiltä sisäelimiltä ja muilta kehon aroilta alueilta.

Annostus

Kylmäpuristettujen öljyjen päivittäinen annostus on noin 1 rkl / 25 painokiloa ja voit nauttia sen joko valmiin aterian päälle öljyä kaatamalla, muihin aineisiin miksaamalla tai suoraan pullosta. Tärkeintä on, ettet kuumenna öljyä ruoan valmistusvaiheessa, jolloin öljyn hyödylliset ominaisuudet säilyvät.

Lisätietoa

FitnessFirst: Kylmäpuristetut öljyt
FitnessFirst: Udon öljy
Zinzino: Kehon rasvahappokoostumuksen testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *