MILLÄ TEHOLLA?

Kun olemme valinneet suosikkilajimme voimme vielä tarkemmin tarkastella niihin liittyviä tehoja. Yleisesti ymmärrämme liikunnassa ja urheilussa neljä eri tehoaluetta, jotka ovat peruskestävyys (PK), vauhtikestävyys (VK), maksimikestävyys (MK) ja nopeuskestävyys (NK). Näistä kolmea ensimmäistä voimme harjoittaa yksittäisenä suorituksena pitkään, kun taas nopeuskestävyydessä saavutamme rajat jo muutaman minuutin jälkeen (teho laskee).
Useimmiten valmennusopit suosittelevat harjoittelemaan kaikkia näitä osa-alueita tasapuolisesti kuitenkin siten, että lajin erityisvaatimuksia painotetaan. Pitkäkestoiset lajit vaativat siis enemmän peruskestävyyden harjoittamista, kun taas lyhytkestoisissa lajeissa pääpaino on nopeus- ja voimaominaisuuksien kehittämisessä.

”Sillisalaatti”-harjoittelun (lue: kaikkia tasapuolisesti) ongelmana on fokuksen katoaminen. Siksi suosittelenkin harjoittelemaan pääosin vain ääripäitä. On uskallettava tehdä harjoitteita sekä ääritäysillä että äärirauhallisesti. Kun harjoittelet esimerkiksi peruskestävyyttä niin pidä vauhti riittävän alhaisena ja matka riittävän pitkänä. Maksimi- ja nopeuskestävyydessä muista puolestaan tehokkuus eli mieluummin lyhyempää ja kovempaa kuin keskivertoa. Kehon joutuessa hetkellisesti äärimmilleen, se löytää itsestään uusia voimavaroja ja piirteitä. Uskalla siis haastaa itsesi myös tehollisesti.

 

ÄÄRIPÄITÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *