MILLOIN HARJOITELLA?

Ihmiskeho on syklinen organismi, joka pyrkii hakeutumaan tasapainotilaan koskaan sitä kuitenkaan saavuttamatta. Kehon syklisyys ilmenee päivittäisenä suorituskyvyn vaihteluna. Joskus siis kulkee ja joskus ei. Harjoittelemalla oikeaan aikaan oikeita asioita voit kuitenkin nostaa suorituskyvyn tasoa. Koska emme kehity harjoittelemalla oikeita asioita väärään aikaan niin meidän tuleekin ensimmäiseksi ratkaista harjoittelun ajoitukseen liittyvät kysymykset. Näistä tärkeimpänä on kysymys: ”Milloin harjoitella?”.

Kehon suorituskykyyn ja harjoitettavuuteen vaikuttavat pääosin kolme asiaa: harjoittelu, palautuminen ja päivittäinen vireystila. Päivittäistä vireystilaa kuuntelemalla annostelemme oikein harjoittelun ja palautumisen suhteen. Seuraavassa kuvassa onkin esitetty miten suorituskykymme nousee, kun harjoittelemme päivittäistä vireystilaa kuuntelemalla oikeaan aikaan oikeita asioita:

Kun siis teemme harjoituksen superkompensaatiotilan aikana kehitymme. Superkompensaatiotilan oppii tunnistamaan, kun kuuntelee herkällä korvalla kehoaan. Näin harjoittelu antaa myös enemmän iloa.

 

VAIN SUPERKOMPENSAATION AIKANA

2 comments

  • Jouni Hietanen

    taisinpa eilen treenata tuolla kuopan pohjalla kun meni kyykystä 90% mitä edellisellä kerralla. Oli jotenki älyttömän veltto ja voimaton olo jaloissa. Penkki sen sijaan meni hyvin. Eli onko mahdollista että osa kroppaa ei ole palautunut ja osa on?

    • Joo, kehossa on eri elinjärjestelmiä esim. hengitys- ja verenkiertoelimistö, hermosto/hermo-lihasjärjestelmä, lymfajärjestelmä jne. jotka palautuvat eri tahtiin ja näin ollen on tilanteita, jossa esim. hermostolla voi sätkytellä terävästi yläkropalla kiloja ylös vaikka alaraajojen lihaksisto olisi vielä vaikka kovasta kestävyystreenistä vielä poissa pelistä. Mitä spesifimpää harjoittelu on työtä tekevien lihasten osalta sitä suurempi vaihtelu palautumisessa on eri järjestelmien osalta eli toisin sanoen myös mitä kokonaisvaltaisempaa liike on sitä tasaisemmin keho kuormittuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *