MILLOIN LOPETTAA?

Ratkaistuamme kysymyksen ”Milloin harjoitella?” voimme siirtyä käsittelemään harjoittelun ajoitukseen liittyvää toista ydinkysymystä: ”Milloin harjoitus tulisi lopettaa?”

Kehomme reagoi kaikkiin harjoitusärsykkeisiin viiveellä. Tehdessämme esimerkiksi kovan voimaharjoituksen lihakset väsyvät ja kipeytyvät. Voimakkaimmin nämä väsymyksen ja lihaskivun tuntemukset ilmenevät noin 2-3 tuntia harjoituksen lopettamisesta. Harjoituksen ollessa erityisen kova suorituskyvyn pohjakosketus saavutetaan jopa vasta seuraavana aamuna, jolloin sängystä ylösnouseminen on vaivalloista.

Seuraavassa kuvassa on esitetty tarkalleen harjoitteluun ja palautumiseen liittyvät oikeat ajankohdat:

Harjoitus tulisi siis myös lopettaa superkompensaation aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa, että harjoitus tulisi lopettaa heti, kun tunnistat ensimmäiset väsymyksen oireet. Väsymyksen oireet ovat aina merkkinä kehon suorituskyvyn laskusta. Keho ei enää jaksa ylläpitää huippusuorituksen kannalta vaadittavaa suoritustekniikkaa tai -rytmiä.

Kun kunnioitat väsymyksen tunnetta, ilo harjoitusta kohtaan lisääntyy. Samalla myös viive seuraavaan harjoitukseen lyhenee. Harjaantumalla kuuntelemaan omaa kehoasi voit oppia tunnistamaan väsymyksen jo heti ensimmäisistä signaaleista. Lopeta ennen kuin väsyt.

 

ENNEN VÄSYMYSTÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *