MILLOIN PALAUTUA?

Tiedämme tähän mennessä opitun perusteella milloin, mitä ja miten meidän tulisi harjoitella. Jotta ymmärtäisimme kokonaisuuden, on meidän ratkaistava myös vastaavat kysymykset palautumisen osalta. Näistä keskeisimpänä, aivan kuten harjoittelussakin, on ajoituskysymys: ”Milloin palautua?”

Palautumistoimet aloitetaan aina, kun tunnet itsesi väsyneeksi. Miksi näin? Mitkä ovat ne keholliset tekijät, jotka oikeuttavat meitä palautumaan heti, kun tunnemme itsemme väsyneeksi?

Kehomme pyrkii aina tasapainotilaan, jonka vuoksi se reagoi saamiinsa ärsykkeisiin korjausliikkein. Esimerkiksi suoritustehon kasvaessa sydän kiihdyttää voimakkaasti rytmiään saavuttaakseen uuden, hallitun tasapainotilan. Ensimmäinen korjausliike on usein ylimitoitettu, jonka vuoksi uusi tasapainotila saavutetaan vasta viiveellä.

Kun kehon saama ärsyke on liian voimakas, se ei saavutakaan enää tasapainotilaansa vaan siirrymme kulutuksen puolelle. Tällöin kehomme riistää itseltään sitä, minkä sen tulisi ottaa ympäröivästä luonnosta. Tunnistamme tämän epätasapainotilan väsymyksenä tai kipuna. Harjoitus on tällöin ainakin hetkellisesti lopetettava ja tehoa vähennettävä, jottei epätasapainotila etene pidemmälle.

Kun tunnistamme tietoisen mielen tasolla väsymystä tai kipua epätasapainotila on jo edennyt pitkälle solu- ja alitajuntatasolla. Tämä johtuu siitä, että kehollamme on kyky puskuroida ja peittää epämiellyttäviä signaaleja pitkään ennen kuin niistä tulee koko kehon tasolla yleisesti tiedostettuja ongelmia.

Kun siis väsymyksen ja kivun signaalit tunkeutuvat tietoisen mielesi alueelle, kunnioita niitä ja lopeta harjoitus. Tällöin opetat kehoasi reagoimaan saamiinsa ärsykkeisiin spontaanisti ja luonnonmukaisesti.

 

KUN TUNNET ITSESI VÄSYNEEKSI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *