MITÄ LAJEJA?

Ymmärrämme nyt, että harjoittelun kannalta keskeistä ovat kestävyyden ja kehonhallinnan harjoittaminen. Miten näitä ominaisuuksia sitten voi harjoitella? Ja ennenkaikkea mikä näistä lajista onkaan juuri sinun lajisi?

Kestävyysharjoittelun tunnuspiirteenä on se, että suoritus jatkuu pitkään. Kestävyysharjoitteluksi mielletäänkin yleensä sellainen liikunta ja urheilu, jossa syke pysyy jatkuvasti yli 100 –- 120 / min (iästä riippuen). Erinomaisia kestävyyslajeja ovat esimerkiksi juoksu, hiihto, pyöräily, (sauva)kävely, suunnistus, uinti, melonta sekä erilaiset juoksupelit.
Kehonhallinnan harjoittelun tunnuspiirteenä on se, että suoritusasento ja suoritustekniikka vaihtuvat jatkuvasti. Kehonhallinnan harjoitteluksi mielletäänkin yleensä sellainen liikunta ja urheilu, joka vaatii voimankäytön ja suunnan muutoksia yli 5 – 10 krt / min (kunnosta riippuen). Erinomaisia kehonhallintalajeja ovat esimerkiksi pallopelit, voimistelut, itsepuolustuslajit, lumilautailu, suunnistus ja metsätyöt.

Harjoittelussa tulisi valita sellaisia lajeja, jotka tuntuvat hyviltä. Etsi siis kestävyyslajeista ja kehonhallintalajeista jotkin itsellesi sopivat ja varmista, että näitä molempia lajeja tulee harjoiteltua ainakin kerran viikossa. Tällä tavoin kuntosi ja liikevarastosi kasvaa monipuolisesti samalla, kun intosi liikuntaa ja urheilua kohtaan lisääntyy.

 

NIITÄ MITKÄ TUNTUU HYVILTÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *