MITEN PALAUTUA?

Kun tiedämme milloin palautua, voimme siirtyä tarkastelemaan kokonaisuuden kannalta viimeistä isoa kysymystä: ”Miten palautua?”

Voimme palautua epätasapainotiloista pääosin kolmella eri tavalla: ravinnon, levon ja toiminnan avulla. Ravinnon kannalta keskeistä on juominen ja levon kannalta hiljentyminen. Tarkastelen näitä tekijöitä myöhemmin vielä tarkemmin. Toiminnan kannalta keskeisimmät palautumismuodot ovat kevyt liikunta, venyttely ja harrastaminen.

Kevyen liikunnan ideana on saattaa keho ja mieli yhteiseen, rentoon palautumistilaan. Kevyeksi liikunnaksi miellän kaiken sellaisen liikunnan, joka syntyy kuin itsestään. Tällaisia liikunnan muotoja ovat esimerkiksi käveleskely hiljalleen luonnossa maisemia ihaillen tai ystävän kanssa kuulumisia vaihtaen. Kevyelle liikunnalle tyypillistä on se, ettemme käytä siihen lainkaan tahdonvoimaa vaan päätös liikuntaan herää spontaanisti.

Venyttelyn avulla avaamme kehon energiakanavat ja rentoutamme rasittuneet lihakset lepopituuteen. Venyttelyssä keskeisintä ovat rauhallinen hengitys ja painovoiman käyttö. Hengityksen avulla rentoutamme sisäelimiä ja kehon syviä lihaksia. Painovoiman käytöllä puolestaan varmistamme, että lihaksistomme säilyttää rentouden venytysliikkeen aiheuttamasta ärsykkeestä huolimatta. Lihas- ja tahdonvoiman käyttäminen venyttelyssä on turhaa.

Harrastaminen rauhoittaa mieltä, kun saamme viettää aikaa itsellemme rakkaiden asioiden parissa. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi läheiset ihmiset (esim. perheet, ystävät) tai mieliharrastukset (esim. kalastus, ristisanatehtävät, tietokoneet). Kun vietämme aikaa itselle tuttujen asioiden parissa mielemme lepää ja kehomme palautuu. Saamme harrastuksista hyvän olon!

 

HARRASTAMALLA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *